Ministri i financave: Do të eliminojë përdorimin e kripto-valutave

Për njerëzit që kanë ndjekur Bitcoin dhe forma të tjera të kripto-valutave në Indi, fjalimi i Buxhetit të Unionit 2018 nga Ministri i Financave...

Për njerëzit që kanë ndjekur Bitcoin dhe forma të tjera të kripto-valutave në Indi, fjalimi i Buxhetit të Unionit 2018 nga Ministri i Financave Arun Jaitley vjen me një ndihmë të madhe për lajme të këqija.

Duke folur për kombin, ministri përsëriti qartë se kripto-valutat nuk janë tenderë ligjorë, duke thënë se përdorimi i tyre “si pjesë e sistemit të pagesave” do të eliminohet. Megjithatë, ministri nuk ka përmendur në mënyrë eksplicite ndonjë gjë në lidhje me tregtimin e kripto-monedhave si Bitcoin.

Si pjesë e fjalimit të Buxhetit 2018, Ministri i Financave tha: “Qeveria nuk e konsideron kripto-monedhat një tender të ligjshëm ose monedhë dhe do të marrë të gjitha masat për të eliminuar përdorimin e këtyre kripto-valutave në financimin e aktiviteteve të paligjshme ose si pjesë e sistemit të pagesave “, transmeton lajmi.net.

Kjo deklaratë është në përputhje me njoftimet e mëhershme nga qeveria gjithashtu. Deri në shtator të vitit të kaluar, përpara valës së Bitcoin, RBI kishte thënë se nuk është e kënaqur me Bitcoin. Kohët e fundit, në fillim të vitit ministri i Financave Jaitley kishte thënë se Bitcoin nuk është tender ligjor në Indi.

Në atë kohë, ai tha: “Qeveria po shqyrton çështjen. Një komision nën kryesinë e sekretarit, departamenti i çështjeve ekonomike, po diskuton mbi të gjitha çështjet që lidhen me kripto-valutat për të propozuar veprime specifike që duhen ndërmarrë”.

Në këtë pikë, qeveria nuk ka thënë më shumë se Bitcoin nuk është një tender ligjor – nëse kjo do të thotë që shkëmbimet e monedhave mund të vazhdojnë të funksionojnë nuk është bërë e qartë. Dyqanet dhe ofruesit e shërbimeve që pranojnë Bitcoin – një vend i vogël, patjetër – do të duhet të ndalen, por ndikimi në blerjen dhe shitjen e Bitcoin si një pasuri është më pak i qartë në këtë pikë.

Ka një numër të shkëmbimeve të monedhave në Indi – disa prej tyre të shquar përfshijnë Koinex, Zebpay, dhe Unocoin. Tani për tani, reagimi duket i mbytur. “Ministri i Financave në njoftimin e buxhetit nuk citoi asgjë të re. Ishte një përsëritje e të njëjtës grup të vjetër ndërsa industria pret qartësi mbi tatimet dhe është rregullore nga Qeveria,” thotë Shivam Thakral, bashkë-themelues dhe CEO i Delhi bazuar në BuyUcoin. “Qeveria ka përmendur me forcë që të mbajë një kontroll në tregun e kripto-valutave.

Qeveria do të shqyrtojë përdorimin e teknologjisë Blockchain, e cila është shtylla kurrizore e Bitcoin dhe shumë monedha të tjera kriptoze, në mënyrë proaktive për futjen në ekonominë digjitale, tha ministri i Financave në fjalimin e buxhetit 2018.

Në të njëjtën kohë, ka pasur raporte për të paktën një bankë indiane që lëshon njoftime për konsumatorët kundër trajtimit në kripto-valutave, duke paralajmëruar se llogaria mund të bllokohet në drejtimin e RBI ose Ministrisë së Financave. Është e mundur që kjo të tregojë drejtimin e përgjithshëm që do të çojë Buxheti, ose mund të jetë një rast që banka është tepër e kujdesshme.