• E mërkurë / Jul-17 15:55
  • Kontakt

Droni Bayraktar TB2 bëhet me një mini raketë të re

Droni Bayraktar TB2 bëhet me një mini raketë të re

Turqia thuhet se ka filluar të prodhojë në masë të madhe municionin e saj më të fundit në miniaturë, të dizajnuara për t’u vendosur në mjete ajrore pa pilot (UAV).

Kjo raketë Bozok e drejtuar me lazer i është nënshtruar testeve të ndryshme të zjarrit, të cilat i ka përfunduar me sukses. Megjithëse municioni në miniaturë mund të funksiononte në një sërë UAV-sh, Bozok u krijua posaçërisht për t’u vendosur në dronin Bayraktar TB2.

Ndërsa droni TB2 u krijua nga prodhuesi turk, Baykar Makina, raketa Bozok u zhvillua nga Instituti i Kërkimit dhe Zhvillimit të Industrisë së Mbrojtjes TÜBİTAK. Turqia ka eksportuar rreth 100 drone TB2 në 13 vende, duke sjellë precizitet më të madh për sulmet ajrore për blerësit e saj.

Raketa e re miniaturë Bozok do të rrisë aftësitë tashmë më të avancuara të TB2 dhe do të shërbejë si një aset i dobishëm për qeverinë turke.

I zhvilluar fillimisht në vitin 2007, droni TB2 i Turqisë ka arritur famë të gjerë për efektivitetin në misionet kundër kryengritjes. Dronët u përdorën në konfliktin e vitit të kaluar në Nagorno-Karabakh midis Armenisë dhe Azerbajxhanit dhe së fundmi në pushtimin e Rusisë në Ukrainë.

Municioni Bozok ofron aftësi sulmi për mjetet ajrore pa pilot pa kompromentuar funksionet efektive mbrojtëse. Është jashtëzakonisht i vogël dhe i lehtë, municioni miniaturë siguron gjithashtu përshtatshmëri operacionale ndjeshëm ndaj peshës. Municioni MAM-L, i përdorur zakonisht nga dronët luftarakë të prodhimit turk, është më i vogël dhe më i rëndë se varianti i ri Bozok. Bozok peshon 16 kilogramë dhe është rreth 120 milimetra i gjatë. Në mënyrë të krahasueshme, MAM-L i lehtë Smart Micro Munition peshon 22 kilogramë dhe është rreth 1 metër i gjatë.

Sipas Defense News, raketa “ka një udhëzim preciz me kërkuesin e saj laser gjysmë aktiv, sensorët e afërsisë dhe efektivitetin e optimizuar të objektivit, sipas TÜBİTAK”.

Përveç raketës Bozok, Instituti i Kërkimit dhe Zhvillimit të Industrisë së Mbrojtjes TÜBİTAK i Turqisë ka zhvilluar së fundmi dy klasa autoktone të raketave ajër-ajër. Sipas raporteve turke, Beyond Visual Range Gokdogan dhe Visual Range Bozdogan janë të dy pranë prodhimit masiv pas përfundimit me sukses të lansimeve testuese.

Përparimet e Turqisë në sektorët e dronëve dhe municioneve janë përmirësuar në mënyrë të vazhdueshme vitet e fundit. Muajin e kaluar, aeroplani pa pilot i Turqisë, Bakyar Makina “Avinvi” përfundoi me sukses një fluturim të paprecedentë në veriperëndim të vendit dhe Azerbajxhan.

Aeroplani pa pilot me lartësi të madhe dhe me qëndrueshmëri të gjatë ka aftësinë për të mbështetur aeroplanët luftarakë në operacionet turke. Droni i sofistikuar gjithashtu mund të pajiset me ngarkesa të ndryshme armësh, duke përfshirë raketa dhe municion inteligjent të drejtuar me laser.

Ndërsa nxjerrja e municionit miniaturë Bozok është në punë, dronët dhe municionet e prodhimit turk do të vazhdojnë të luajnë një rol aktiv në konfliktin e vazhdueshëm në mbarë botën.