Kërpudha për shëndet më të mirë

Shkencëtarët modernë po zbulojnë disa veti tërheqëse të kërpudhave.

Më shumë se njëqind lloje të kërpudhave aktualisht janë duke u studiuar në të gjithë botën sot për përfitimet e tyre të mundshme shëndetësore, transmeton lajmi.net.

Më poshtë keni informacione për tre nga varietetet më të njohura:

Chaga (Inonotus obliquus)

Kërpudhat Chaga janë të pasura me një shumëllojshmëri të gjerë të vitaminave, mineraleve dhe lëndëve ushqyese, duke përfshirë vitamina B-komplekse, vitaminë D, aminoacide, zink, selen, hekur, bakër, magnez, kalium, mangan, dhe kalcium.

Reishi (Ganoderma lucidum)

Shpesh quhet “kërpudha e pavdekësisë” dhe jo vetëm sepse përdoret në mënyrë medicinale për më shumë se 4 mijë vjet, reishi ofron shumë përfitime shëndetësore.

Ata janë gjetur që ndihmojnë në rigjenerimin e qelizave të shëndetshme të mëlçisë më shpejt, që do të thotë detoksifikim më efektiv, shkruan alternative medicine. Dihet gjithashtu që ndihmon në korrigjimin e sëmundjeve të mëlçisë dhe dëmtimit të mëlçisë.

Shiitake (edodes Lentinula)

Nuk është sekret që kërpudhat shiitake janë një nga ushqimet më të shëndetshme në planet, të përdorura gjerësisht në mjekësinë e lashtë kineze, transmeton lajmi.net.

Shkencëtarët tani kanë provuar se kërpudhat shiitake ofrojnë mbështetje antivirale, uljen e kolesterolit dhe kardiovaskulare, dhe për çudi, vetitë në shumën e duhur vetëm për të rritur sistemin imunitar, duke e ripërtërirë atë ose duke e niveluar atë aty ku është e nevojshme.

Qelizat imune të quajtura makrofagë, për shembull, janë përgjegjëse për identifikimin dhe heqjen e qelizave potenciale kancerogjene nga trupi, përfshirë qelizat e kancerit të zorrës së trashë; enzimat e quajtura citokrome janë të njohura që metabolizojnë kancerogjenët në trup.

Në të njëjtën kohë, shiitakes gëzojnë statusin gustator në botën e kuzhinës, kjo është arsyeja pse ato prodhohen me kujdes përmes metodës punëtore të bujqësisë pyjore.