Zakonisht nuk e bëjmë, por këto 5 ushqime duhet t’i blini të ngrira

Zakonisht nuk e bëjmë, por këto 5 ushqime duhet t’i blini të ngrira

Versionet e ngrira nuk janë të prira për t’u prishur dhe ndonjëherë kanë më shumë vlera ushqyese sesa ushqimet e freskëta

Temperaturat e ulëta do të parandalojnë prishjen e shpejtë të të gjitha ushqimeve dhe do t’ju lejojnë t’i konsumoni ato jashtë sezonit, prandaj këto ushqime janë më mirë të ngrira sesa të freskëta për këto dhe arsye të tjera, sipas onhealth.com

1. Pemët me kokrra

Manaferrat, mjedrat, luleshtrydhet dhe boronicat janë fruta të ëmbla të verës, por shpesh ndodh që myku të kapet edhe në raftet e dyqaneve. Nga ana tjetër, frutat e ngrira nuk do të kapin mykun dhe do të jenë gati për konsum edhe kur sezoni i pjekjes së tyre nuk zgjat.

2. Bizelja

Bizelet e ngrira përmbajnë më shumë lëndë ushqyese se ato të freskëta, dhe arsyeja për këtë qëndron në faktin se ato janë të freskëta dhe arsyeja për këtë qëndron në faktin se bizelet e freskëta humbasin vitaminat dhe mineralet disa orë ose ditë pas vjeljes. Versioni i ngrirë, nga ana tjetër, vilet, përgatitet dhe ngrihet në momentet kur vlerat ushqyese të bizeles janë më të mëdha.

3. Brokoli

Vlera ushqyese e brokolit nuk ndryshon nga ngrirja dhe brokoli i freskët së shpejti do të bëhet i zbehtë dhe i butë. I ngrirë qëndron i freskët për një kohë të gjatë.

4. Mango

Problemi kryesor me zgjedhjen e mangos është gjendja e shkurtër e pjekurisë së përsosur. Megjithatë, kompanitë ushqimore e dinë se kur është koha më e mirë për të mbledhur fruta dhe për t’i ngrirë, kështu që versioni i ngrirë është një zgjedhje shumë më e mirë se ai i freskët.

5. Mish viçi i bluar

Mishi i grirë prishet më shpejt se një pjesë e tërë mishi, sepse ky mish është më i ekspozuar ndaj oksigjenit. Në këtë formë mishi është edhe më i ekspozuar ndaj baktereve, të cilat shumohen me shpejtësi, ndërsa versioni i ngrirë nuk do të lejojë formimin e baktereve.