Ky gabim gjatë konsumimit të qershive mund të jetë shumë i rrezikshëm

Ky gabim gjatë konsumimit të qershive mund të jetë shumë i rrezikshëm

Këto ditë, kur sezoni i qershive tashmë ka arritur, dhe disa individë nuk i hedhin bërthamat, por i gëlltisin. 

Gastroenterologët shpjegojnë se sa e rrezikshme mund të jetë kjo.

Nga mjeku i ambulancës dëgjohet sa pak nga pak kanë një ndërhyrje sepse dikush ka ngrënë qershi ose vishnje të plota – me gjithë bërthamë.

Çdo bërthamë mund të shkaktojë një problem të madh në traktin gastrointestinal. Përkatësisht, me kalimin e viteve, për shkak të dobësisë së muskujve, vërehen zmadhime në zorrën e trashë, siç janë xhepat. Bërthamat e frutave mund të bien dhe të qëndrojnë aty dhe kjo zakonisht zgjidhet me ndërhyrje kirurgjikale, thonë mjekët.

Megjithatë, ky nuk është problemi i vetëm, shkruan KP. Bërthamat nuk mund të treten dhe, nëse dikush ka ndonjë problem me tretje të dobët, ato qëndrojnë më gjatë dhe mund të fryhen me kalimin e kohës dhe të krijojnë problem edhe te të rinjtë.

Mjekët thonë se një sasi më e vogël nuk duhet të shkaktojë komplikime, por nëse hamë shumë bërthamë janë të mundshme probleme. Për këtë arsye thjesht duhet shmangur çdo bërthamë frute.