Vetëm çështje kohe para se Putini të gjykohet për krime lufte, thotë e dërguara e SHBA-së

Vetëm çështje kohe para se Putini të gjykohet për krime lufte, thotë e dërguara e SHBA-së

Është vetëm çështje kohe përpara se presidenti rus Vladimir Putin të dalë në gjyq për krime lufte, sipas të dërguarës së Presidentit Biden për drejtësinë penale globale.

Duke folur për Sky News, ambasadorja Beth Van Schaack tha se një koalicion global i kombeve dhe avokatëve ndërkombëtarë po punon së bashku për të ndërtuar një çështje kundër Rusisë që të çon drejt e në krye.

“Ne duhet të lidhim krimet që po shohim në terren, për të cilat kemi prova dixhitale shumë të qarta, me ata në pozicionin e komandës dhe kontrollit”, tha ajo.

“Pra, ngjituni në zinxhirin komandues; kush i urdhëroi këto shkelje? Kush i lejoi ato të kryheshin?

“Kush ka dështuar të ndjekë penalisht dhe të hetojë ata që konsiderohen më përgjegjës? Kush ka dështuar të mbikëqyrë siç duhet vartësit e tyre?”

Kërkimi për drejtësi erdhi pasi Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi me shumicë dërrmuese një rezolutë që bënte thirrje për një paqe gjithëpërfshirëse, të qëndrueshme dhe të drejtë.

Rreth 141 nga 193 vendet anëtare të OKB-së kërkuan tërheqjen e Rusisë nga Ukraina dhe përgjegjësinë për krimet e luftës.

Vetëm gjashtë vende – Bjellorusia, Koreja e Veriut, Eritrea, Mali, Nikaragua dhe Siria – votuan kundër rezolutës së bashku me Rusinë.

Kina, India, Irani dhe Afrika e Jugut ishin midis 32 vendeve që abstenuan.