Zyra e OKB-së për të drejtat e njeriut: I papranueshëm gjyqi rus për ushtarët ukrainas

Zyra e OKB-së për të drejtat e njeriut: I papranueshëm gjyqi rus për ushtarët ukrainas

Zyra e OKB-së për të drejtat e njeriut ka shprehur shqetësim në lidhje me planet e autoriteteve të mbështetura nga Rusia për të gjykuar të burgosurit ukrainas të luftës në qytetin port të Mariupolit, duke thënë se një proces i tillë mund të përbëjë në vetvete një krim lufte.

Autoritetet e mbështetura nga Rusia duket se po instalojnë kafaze metalike në një sallë në Mariupol si pjesë e planeve për të krijuar atë që ata e quanin një “gjykatë ndërkombëtare”, Ravina Shamdasani, zëdhënëse e Zyrës së Komisionerit të Lartë të OKB-së për të Drejtat e Njeriut (OHCHR). , tha në një konferencë, raporton AlJazeera.

“Ne jemi shumë të shqetësuar për mënyrën se si po bëhet kjo. Në media ka foto të kafazeve që po ndërtohen në sallën e filarmonisë së Mariupolit, kafaze vërtet masive dhe me sa duket ideja është të frenohen të burgosurit”, tha Shamdasani, duke cituar imazhe në rrjetet sociale.

“Kjo nuk është e pranueshme, kjo është poshtëruese”.

Heqja me dashje e një të burgosuri lufte nga e drejta për një gjykim të drejtë do të përbënte një krim lufte nga Rusia, tha ajo, duke shtuar se të burgosurit ukrainas kishin të drejtën e mbrojtjes sipas Konventave të Gjenevës.