Sjellja ndaj një shoku në shoqëri

Sjellja ndaj një shoku në shoqëri


Respekti është një nga gjërat më themelore që mund t'i jepni një njeriu tjetër. Nuk kushton asgjë, dhe ju mund - dhe duhet - ta jepni lirisht në çfarëdo sasie që dëshironi. Respekti që u jepni të tjerëve është një masë e madhe dhe shumë e saktë e cilësisë suaj dhe shpesh ndikon drejtpërdrejt në atë se sa shumë do të merrni në këmbim.

Duhet të mbani mend se ne jetojmë në një botë të madhe që e ndajmë me miliarda qenie të tjera njerëzore, shumë prej të cilëve janë shumë të ndryshëm nga ne, jetojnë jetë të ndryshme, besojnë në gjëra të ndryshme dhe kanë vlera të ndryshme. Edhe pse mund të jenë negative, dallimet janë ato që i bëjnë qeniet njerëzore një specie të bukur, plot larmi dhe befasi. Dallimet në kulturë, racë, fe, besime duhet të respektohen saktësisht - nëse jo më shumë - sa ju vetë dëshironi që të tjerët të respektojnë tuajat.

Me siguri nuk dëshironi që dikush t'ju ofendojë ngjyrën e lëkurës ose t'ju konsiderojë automatikisht një person të keq për shkak të saj? Apo se dikush mendon keq për vendin ku keni lindur? Apo t'ju gjykojë vetëm në bazë të fesë që praktikoni dhe t'ju identifikojë me shembujt më të këqij të saj? Imagjinoni se si do të ndiheshit nëse dikush për shkak të një aspekti të vetëm të qenies suaj - siç është zona gjeografike në të cilën keni lindur, ose mënyra se si dukeni për shkak të prejardhjes suaj ose gjinisë së partnerit tuaj - do të hidhte poshtë të gjitha virtytet tuaja të tjera, gjithçka. tjetër që të bën ai që je, që është dhe të redukton në një stereotip, diçka të denjë për përbuzje, diçka që nuk meriton respekt. Po për faktin që keni ndjenja? Po për faktin se keni njerëz që doni, për të cilët përpiqeni dhe sakrifikoni? Po për të gjitha sukseset që ke arritur në jetë, për të gjitha ato momente kur ke qenë i mirë me dikë pa pritur asgjë në këmbim, kur ke ndihmuar dikë nga thellësia e zemrës?

Respekti është ajo që i mbron të gjitha ato gjëra të mira nga harresa dhe injorimi, respekti është ajo që mund t'u jepni të tjerëve në mënyrë që ata t'jua përcjellin juve dhe njerëzve të tjerë. Ne nuk do t'ju gënjejmë, vetëm sepse ju jepni respekt nuk do të thotë domosdoshmërisht se do ta ktheni atë menjëherë. Është një e vërtetë e trishtuar, por nuk do të thotë që ju duhet të ndaloni së provuari. Respekti është një zakon që mund t'u kalohet njerëzve të tjerë, por ngadalë - pak nga pak - me shumë durim.

"Nuk është e vështirë të jesh i mirë" - një thënie popullore me të cilën mund të pajtohen të gjithë. Nuk është vërtet e vështirë të jesh i mirë. Pjesa e vështirë është t'u shpjegoni njerëzve PSE duhet të jeni të mirë. Pse do të ndalonit për të mbajtur derën për një të moshuar? Pse do të hiqnit dorë nga vendi juaj në transportin publik? Pse do t'ju mungonte një person me nxitim kur jeni duke pritur në radhë? Nga kjo nuk përfitoni asgjë, personi që ndihmoni shumë shpejt do t'ju harrojë, madje do t'ia vështirësoni vetes në rrethana të ndryshme. Madje nuk ka asnjë garanci se do t'ju kthehet në të njëjtën mënyrë një ditë, kur ju vetë të keni nevojë për ndihmë. Disa njerëz më pak të këndshëm as nuk do të dëgjojnë të të lënë të kalosh kufirin.

Pra, pse të shqetësoheni? Kjo është një pyetje që është e vështirë për t'i dhënë një përgjigje të saktë. Mund të themi se po e bëni shoqërinë më të mirë, por nuk kemi asnjë provë për këtë. Mund të themi se personi që ju ndihmoni do ta kujtojë mirësinë tuaj dhe një ditë do t'ua kalojë atë të tjerëve, por as për këtë nuk kemi asnjë provë. Përgjigja më e mirë që mund t'ju japim është ta bëni veten një person më të mirë. Çfarë përfitoni prej saj? Do të keni aftësinë të shikoni në pasqyrë dhe t'i thoni vetes "Më pëlqen ky person". Do të keni fatin të jeni një person që përndryshe do ta respektonit dhe do ta shikonit. Do të keni arsye të jeni krenarë për veten tuaj dhe kjo lidhet drejtpërdrejt me vetëbesimin tuaj. Besimi është diçka që njerëzit e tjerë mund ta shohin dhe që është tërheqëse, diçka që do t'i bëjë ata t'ju respektojnë dhe t'ju besojnë.

Në fund të fundit, të gjithë kemi momente kur kthejmë kokën pas në momente të caktuara në jetën tonë dhe pendohemi që nuk jemi sjellë më mirë. Bëjeni zakon të jeni të sjellshëm dhe të vëmendshëm me njerëzit pa pritur asgjë në këmbim dhe do të keni shumë më pak kujtime të këqija që mund të shfaqen në momente të tilla. Në fund të fundit, të qenit i vëmendshëm ndaj të tjerëve është diçka që njerëzit e shohin dhe e vlerësojnë. Me siguri keni parë një adoleshente që i jepte vendin një gjysheje të brishtë në transportin publik dhe në atë moment, edhe pse nuk kishe asnjë lidhje me të, ndiheshe më mirë dhe me humor më të mirë. Ju vetë keni aftësinë për t'ua dhënë atë ndjenjë të tjerëve, dhe nëse mundeni - pse jo?

Понашање према другу - другарици у друштву

Поштовање је једна од основних ствари које можете дати другом људском бићу. Не кошта ништа, те га можете – и требате – давати слободно у којим год количинама желите. Поштовање које дајете другима велико је и веома прецизно мерило Вашег сопственог квалитета и често директно утиче на то колико ћете добит за узврат.

Морате имати на уму да живимо у огромном свету који делимо са билионима других људских бића, од којих су многи веома различити од нас, живе различитим животима, верују у различите ствари и имају различите вредности. Мада могу бити и негативне, разлике су оно што чини људска бића прелепом врстом, пуном разноликости и изненађења. Разлике у култури, раси, вери, опредељењима треба поштовати тачно онолико – ако не и више – колико Ви сами желите да други поштују Ваше.

Сигурно не желите да неко увреди Вашу боју коже или да вас аутоматски сматра лошом особом због исте? Или да неко лоше мисли о земљи у којој сте рођени? Или да суди о Вама само на основу религије коју упражњавате и поистовећује Вас са најгорим примерима исте? Замислите како бисте се осећали да неко због једног јединог аспекта Вашег бића – као на пример географског подручја на коме сте рођени, или начина на који изгледате због Вашег порекла, или пола Вашег партнера – одбаци све Ваше друге врлине, све остало што Вас чини оним што јесте и сведе Вас на стереотип, нешто вредно презира, нешто што не заслужује поштовање. А шта је са чињеницом да имате осећања? А шта је се чињеницом да имате људе које волите, за које се трудите и жртвујете? А шта је са свим успесима које сте постигли у животу, свим оним тренуцима када сте били добри према некоме не очекујући ништа за узврат, када сте помогли некоме од срца?

Поштовање је оно што штити све те добре ствари од заборава и игнорисања, поштовање је оно што можете пружити другима да би они то пренели како на Вас тако и на друге људе. Нећемо Вас лагати, само зато што дајете поштовање не мора да значи да ћете га одмах и примити за узврат. То је тужна истина, али не мора да значи да треба да престанете да покушавате. Поштовање је навика која се може пренети на друге људе, али полако – мало по мало – уз много стрпљења.

“Није тешко бити фин” - изрека у народу са којом сви могу да се сложе. Заиста није тешко бити фин. Тежак део је објаснити људима ЗАШТО треба

бити фин. Зашто бисте се зауставили да придржите врата старијој особи? Зашто бисте уступили некоме место у јавном превозу? Зашто бисте пропустили особу у журби када чекате у реду? Ништа не добијате од тога, особа којој помогнете ће продужити и брзо Вас заборавити, чак ћете под разним околностима и отежати себи. Чак нема ни било какве гаранције да ће Вам се истом мером вратити једнога дана, када Вама самима буде потребна помоћ. Неки мање фини људи неће хтети ни да чују да Вас пусте преко реда.

Зашто се онда трудити? Ово је питање на које је тешко дати прецизан одговор. Можемо рећи да тиме чините друштво бољим, али немамо доказа за то. Можемо рећи да ће особа којој помогнете да запамти Вашу љубазност и једног дана да је пренесе на друге, али немамо доказа ни за то. Најбољи одговор који Вам можда можемо дати је да тиме чините себе бољом особом. Шта имате од тога? Имаћете способност да се погледате у огледало и кажете за себе “Свиђа ми се ова особа”. Имаћете срећу да будете особа коју бисте иначе поштовали и на коју бисте се угледали. Имаћете разлога да будете поносни собом, а то је директно повезано са Вашим самопоуздањем. Самопоуздање је нешто што други људи могу да виде и што је привлачно, нешто што ће учинити да Вас поштују и да Вам верују.

На крају, сви ми имамо тренутке када се присетимо одређених тренутака нашег живота и жалимо што се нисмо боље понели. Створите навику да будете љубазни и пажљиви према људима не очекујући ништа за узврат и имаћете много мање лоших сећања која би могла да испливају у таквим тренуцима. Пажљивост према другима је ипак нешто што људи виде и цене. Сигурно сте некада видели да тинејџер у јавном превозу уступи место некој слабашној баки и у том тренутку, иако нисте сами имали ништа са тиме, осећали сте се боље и расположеније. Имате и сами способност да дате то осећање другима, а ако можете – зашто не бисте?