Smartfonët mund të kenë probleme me harta dhe sistem navigimi për këtë arsye

Shtylla magnetike e veriut po shkon aq shpejt sa mund të sjellë problem për hartat e smartfonëve dhe sistemet e navigimit.

Poli ka qenë miku i navigatorëve për mijëvjeçarë, duke kërkuar hala orientim nga pothuajse çdo pikë në planet.

Dhe ndryshe nga poli gjeografik i veriut, poli magnetike verior po lëviz ngadalë me kalimin e kohës – duke lëvizur në të gjithë Arktikën Kanadeze drejt Rusisë që nga viti 1831/.

Por ritmi i tij i shpejtë drejt Siberisë në vitet e fundit në një shkallë prej rreth 54 kilometra në vit i ka detyruar shkencëtarët të azhurnojnë Modelin Botëror Magnetik – të përdorur nga sistemet e navigimit civil, Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut dhe ushtritë amerikane dhe britanike – një vit përpara afatit.

“Për shkak të ndryshimeve të paplanifikuara në rajonin e Arktikut, shkencëtarët kanë lëshuar një model të ri për të paraqitur më saktësisht ndryshimin e fushës magnetike në mes të 2015-ës dhe tani”, shkruan Qendra Kombëtare e Informacionit për Mjedisin e ShBA-ve të Oqeanisë dhe Atmosferës Amerikane në një njoftim për shtyp të hënën.

Kjo gjë do të shkaktojë që smartfonët të kenë probleme me sistemin e navigimit dhe aplikacionet e hartave.

Modeli, i cili është porositur nga agjencitë ushtarake britanike dhe amerikane, përditësohet çdo pesë vjet.