Shpallet gjendje e jashtëzakonshme në Serbi, mbyllen shkollat, univerzitetet, palestrat etj

Shpallet gjendje e jashtëzakonshme në Serbi, mbyllen shkollat, univerzitetet, palestrat etj

Si pjesë e luftës kundër epidemisë së virusit korona, Presidenti serb Aleksandar Vucic shpalli një gjendje të jashtëzakonshme në Serbi.

- Të dashur qytetarë, Serbia është sot në luftë kundër një kundërshtari të padukshëm dhe të rrezikshëm, të cilin vendi ynë duhet ta mposhtë. Është një luftë për prindërit tanë, të moshuarit tanë, por edhe të ardhmen e Serbisë. Prindërit tanë kanë ndërtuar gjithçka që kemi në këtë vend, ata janë nën sulm dhe ne duhet të bëjmë gjithçka për t'i ndihmuar ata - tha Vuçiç.

Vuçiç tha në një konferencë për shtyp se vendimi për të krijuar një gjendje të jashtëzakonshme ishte efektive menjëherë.

- Bazuar në Kushtetutën e Republikës së Serbisë, dhe në përputhje me dispozitat e Kushtetutës, nenin 5 të Kushtetutës, unë informoj se ne kemi marrë vendim që të shpallim gjendje të jashtëzakonshme në të gjithë territorin e Serbisë. Ne nuk e morëm me lehtësi vendimin për gjendjen e jashtëzakonshme, sepse ai është marrë në rrethana të jashtëzakonshme - shpjegoi Presidenti i Serbisë.

Siç tha ai, që prej nesër nuk ka shkollë, as kopshte dhe kolegje, nuk ka stërvitje, sport, palestra .. gjithçka është e mbyllur.

- Nuk ka nevojë të shpjegohet pse, palestrat janë vendet më të këqija për t’u infektuar. Kufizimi i funksionimit të restoranteve, kafeneve, me një kohë shumë të shkurtër. Jeta po mbyllet, për të shpëtuar jetën tonë. Shkollat me siguri nuk do të hapen deri në fund të vitit - tha Vuçiç.

Ai shton se sot është dita më e keqe për Evropën, me siguri që nga Lufta e Dytë Botërore, dhe se 368 njerëz kanë vdekur në Itali, gati 200 në Spanjë, dhe në të tjerët numri i të vdekurve është duke u rritur në mënyrë dramatike.

- Por nuk ka dyshim se në ditët në vijim do të përballemi me të - tha Vuçiç, duke shtuar se ai shpreson që rritja e rasteve të tilla të mos jetë si në vendet evropiane, kjo është arsyeja pse do të merren masat më të vështira.

- Kjo do të jetë beteja më e vështirë për popullin tonë beteja për të moshuarit dhe të sëmurët tanë, ata janë shënjestra e këtij sulmi të ashpër. Ne duhet të ruajmë gjithçka, por ato janë kryesisht shënjestra e këtij sulmi të ashpër - shtoi Vuçiç.

Vuçiç mori vlerësimin e Ministrisë së Mbrojtjes mbrëmë se rreziqet dhe kërcënimet e paraqitura nga pandemia e koronavirusit kërkojnë miratimin e masave emergjente nën autoritetin e Presidentit të Serbisë.

Në nenin 88 thuhet se një propozim i përbashkët për shpalljen e luftës ose të gjendjes së jashtëzakonshme do të përcaktohet në bazë të një vlerësimi të rreziqeve dhe kërcënimeve për sigurinë e Republikës dhe qytetarëve të saj.

"Vlerësimi i përmendur në paragrafin 1 të këtij neni, i paraqitur njëkohësisht nga Ministri i Mbrojtjes Presidentit të Republikës dhe Kryeministrit, do të përfshijë një vlerësim të ndjeshmërisë dhe pasojave që kanë ndodhur ose mund të ndodhin pas kësaj," thuhet.

Kushtetuta, në nenin 105, përcakton se Kuvendi do të miratojë vendime, përfshirë deklarimin dhe përfundimin e gjendjes së jashtëzakonshme, me shumicën e votave të deputetëve në një seancë ku marrin pjesë shumica e deputetëve.

Kur Asambleja nuk është në gjendje të mblidhet, vendimi për shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme merret bashkërisht nga Presidenti i Republikës, Presidenti i Kuvendit dhe Kryeministri, në të njëjtat kushte si Asambleja Kombëtare.

Në shpalljen e një gjendje të jashtëzakonshme, Asambleja Kombëtare mund të përcaktojë masa që shmangen nga të drejtat e garantuara me kushtetutë të njeriut dhe të pakicave.

Kur Asambleja Kombëtare nuk është në gjendje të përmbushë, masat për heqjen dorë nga të drejtat e njeriut dhe të pakicave mund të përcaktohen nga Qeveria, me dekret, me nënshkrimin e Presidentit të Republikës.

Një pandemi ose epidemi e sëmundjeve infektive, siç është koronavirusi, si dukuri natyrore në shkallë të gjerë që mund të rrezikojnë sigurinë, jetën dhe shëndetin e shumë njerëzve, është një fatkeqësi natyrore, ose një katastrofë që mund të shpallet një emergjencë.