Kinezi detyrohet ta paguaj mijëra dollarë ish-gruan për punët e shtëpisë që kishte kryer sa ishin të martuar

Kinezi detyrohet ta paguaj mijëra dollarë ish-gruan për punët e shtëpisë që kishte kryer sa ishin të martuar

Një gjykatë në Kinë ka urdhëruar një burrë që të paguajë mijëra dollarë kompensim për ish-gruan e tij për punët e shtëpisë që ajo kishte kryer gjatë martesës së tyre pesë-vjeçare, në një vendim të rëndësishëm të divorcit që ka shkaktuar diskutime në vend mbi vlerën e detyrave të brendshme të papaguara.

Wang, një shtëpiake, kërkoi dëmshpërblim të barabartë me 24,700 dollarë nga burri i saj pasi kërkesës për shkurorëzim në Pekin.

Wang tha se ajo u la të kujdesej vetëm për fëmijën dhe punët e shtëpisë së çiftit, pasi burri i saj “mezi kujdesej ose merrte pjesë në çdo lloj pune shtëpiake”, raportoi Radio Kombëtare e Kinës (CNR) e drejtuar nga shteti.

Në vendimin e saj, gjykata urdhëroi burrin të paguante Wang rreth 7,700 dollarë si “kompensim për punët e shtëpisë”, pasi ndau pronën e tyre të përbashkët në mënyrë të barabartë.

Vendimi është i pari i këtij lloji sipas kodit të ri civil të Kinës, një paketë legjislative e gjerë që qeveria kineze dhe ekspertët ligjorë thonë se do të mbrojë më mirë të drejtat e individëve.

Rolet e pabarabarta gjinore në jetën e brendshme kanë qenë një temë e debatit publik në Kinë në vitet e fundit mes një lëvizjeje feministe në rritje. Pavarësisht niveleve në rritje të arsimit dhe statusit ekonomik në rritje të grave, normat gjinore dhe traditat patriarkale nuk i kanë kapur këto ndryshime, dhe gratë pritet të kryejnë më shumë kujdesin ndaj fëmijëve dhe punët e shtëpisë pas martese.